Ochraňte svou imunitu
Zimní období nejsou jen Vánoce, lyžování a mráz. Se zimním období je spojováno i vyšší riziko nachlazení a chřipkových onemocnění. Výborným způsobem k posílení imunity je užívání antioxidantů.
Co to jsou antioxidanty a proti čemu bojují?
Antioxidanty, jak již název napovídá, jsou látky, které neutralizují volné radikály kyslíku, který vznikají při metabolických procesech v našem těle. Volné radikály jsou v těle v mnoha ohledech prospěšné, ale nesmí jich být nadměrné množství, které by vedlo k poškození buněk. Mohou totiž vytvořit takzvaný lavinový efekt - představte si volný radikál, který putuje tělem, narazí do molekuly a dá tak vzniknout dalšímu radikálu. A tak to jde dál a dál. Volné radikály pak ničí buněčné struktury, které jim přijdou do cesty. Právě proti nadměrnému množství volných radikálů bojují antioxidanty, přispívají k ochraně imunitního systému a jeho lepší schopnosti bojovat proti virům chřipky. Jak již bylo řečeno, volné radikály jsou v těle tvořeny v důsledku přirozeného metabolismu, ale také v reakci na životní prostředí - záření (sluneční, kosmické, z radioaktivního pozadí, umělé - rentgenové přístroje), chemikálie, cigaretový kouř...
Některé antioxidanty se tvoří v našem těle, některé dodáváme potravou. Přirozená tvorba antioxidantů v našem těle může kolísat s ohledem na věk a zdravotní stav.
V jakých potravinách antioxidanty najdeme?
Antioxidant není jen jednoho druhu. Antioxidantů existuje více a je proto dobré využívat celou škálu těchto prospěšných látek. Některé jsou rozpustně v tucích, jiné ve vodě. Proč právě tyto dvě skupiny? Volné radikály mohou zasáhnout tukové buněčné membrány či vodnatý obsah buňky. Obecně platí, že potravinami bohatými na antioxidanty jsou lesní plody, ovoce, zelenina (a to především listová), z bylinek pak máta peprná, oregano, tymián a z nápojů především zelený čaj, ale také červené víno. Pojďme se na antioxidanty podívat blíže.
Mezi nejdůležitější přírodní antioxidanty se řadí kyselina askorbová, známá jako vitamin C, vitamin rozpustný ve vodě. Vitamin C je obsažen hlavně v již zmíněném ovoci. Další skupinou přírodních antioxidantů jsou tokoferoly, které patří do skupiny vitaminů E, tedy vitaminů rozpustných v tucích. Ty najdeme v oříšcích (výborné jsou pekanové, lískové a vlašské), slunečnicových semenech, ale jelikož se používají ke konzervaci přírodních olejů, tak i v kvalitním kakau a čokoládě.
Syntetické antioxidanty jsou uměle vytvořenou náhražkou antioxidantů, například ve formě tabletek. Tyto suplementy jsou ale pouze doplňky stravy vhodnými právě v zimním období, kdy nemáme přísun čerstvého ovoce.
Je dobrým pravidlem, že přirozené antioxidanty bychom měli upřednostňovat nad těmi syntetickými, ty mají totiž při stejné dávce nižší účinnost. Také se nedoporučuje dlouhodobé užívání syntetických antioxidantů, vždy bychom měli potravinové doplňky střídat a dbát na vyváženou stravu s antioxidanty přírodními.
Antioxidanty nejsou jen o stravě
O antioxidantech by se dalo napsat mnohem více - jak o přesném popisu jejich fungování, tak o jednotlivých druzích a účincích. Vězme ale, že vše není jen o přijímání antioxidantů, ale především by mělo jít o vyvarování se vzniku volných radikálů. Některé vlivy neovlivníme, ale můžeme se pokusit omezit kouření, stres (ano, i stres přispívá ke vzniku volných radikálů) a dbát na zdravý životní styl. Krátké a intenzivní cvičení může zvýšit tvorbu antioxidantů v našem těle. Pojďme nasadit čepici a vyrazit na krátkou svižnou procházku!