Dostatečný přísun vitamínu D pro zdravé kosti, srdce a dobrou náladu
Vitamín D bývá často zmiňován ve spojitosti s dětským růstem. Má totiž vliv na správný vývoj kostí a zubů. Zvýšená potřeba vitaminu D je totiž tam, kde dochází k rychlému růstu kostí, ale jeho dostatečný příjem je důležitý v každém věku. Vitamín D totiž není klíčovým vitamínem jen pro vaše kosti, ale i pro imunitní, nervový a kardiovaskulární systém. Jak však vitamín D získávat? A jak poznat, že ho máte dostatek?
Sluneční vitamín
Vitamín D je pro lidský organismus velmi důležitým. Svědčí o tom i fakt, že ovlivňuje více než 200 různých chemických reakcí v organismu. Běžně se vitamín D tvoří v lidské kůži působením slunečního záření. Zajímavé je, že tuto schopnost výroby vitamínu D si osvojili suchozemští obratlovci potom, co se přesunuli z oceánů, který byl sám o sobě bohatý na vápník. Vitamín D má totiž vliv na metabolismus vápníku a fosforu. Vystavením se slunečním paprskům můžete pokrýt až 80% denní potřeby vitamínu D, závisí to samozřejmě na zeměpisné šířce a daném ročním období. Pravdou je, že množství tvořeného vitamínu D v kůži ovlivňují i ochranné krémy proti UV záření, časté koupele v horké vodě, suchá pokožka, zahalování těla apod. Pokud se člověk často omývá teplou vodou a mýdlem, zbavuje pokožku mazu a tuku, tedy i obsahu 7-dehydrocholesterolu, díky kterému vzniká v kůži vitamín D.
Z jakých potravin získat vitamín D?
Vitamín D je vitamínem rozpustným v tucích, je pohlcován tukovými buňkami, které jej odvádějí mimo krevní oběh. Je tedy důležité jej užívat s tučným jídlem, aby se z trávicího traktu dobře vstřebal. A z jakých potravin můžete čerpat vitamín D? Ze stravy můžete získávat tzv. cholekalciferol (jedna z forem vitamínu D: vitamín D3). Ten je obsažen v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku či mléce. Nejlepším zdrojem vitamínu D jsou mořské ryby, tresčí játra, losos, sardinky či tuňák a dalších. V zelenině a ovoci ho téměř nenajdete, výjimkou je jen avokádo. V mnoha případech je však vitamín D do potravin přidáván v syntetické formě, dochází k tzv. fortifikaci (obohacování) potravin vitamínem D. Následně jej můžete najít v cereáliích, mléčných výrobcích či rostlinných tucích. Zvláště v zimních měsících byste na zvýšený přísun potravin bohatých na vitamín D měli myslet.
Příznaky nedostatku vitamínu D
Nedostatkem vitamínu D trpí většinou lidé žijící v severských státech, z nich to jsou dvě třetiny osob. Vliv na tuto skutečnost má zmíněné sluneční záření, kterého si i mi přes zimní období užíváme méně. I to je jeden z důvodů, proč jsme přes zimu více ohroženi vznikem respiračních onemocnění a jsme tzv. bez nálady. Doporučená denní dávka vitamínu D pro dospělou osobu by měla být 2000-4000 IU denně. Pokud je hladina vitamínu D v krvi dlouhodobě nižší než 30 ng/ml, může to vést ke vzniku mnoha chronických onemocnění. Mezi příznaky nedostatku vitamínu D patří například:
- zvýšená nemocnost (opakovaná respirační onemocnění, chřipky)
- častá únava
- bolesti kostí, kloubů a zad
- svalová ochablost
- dlouhodobě špatná nálada
- zhoršené hojení ran
- vysoký krevní tlak
Dlouhodobý nedostatek vitamínu D
I když je nedostatek vitamínu D v lidském organismu celkem častý, je velmi obtížné jej rozeznat. Příčinou je především skutečnost, že jsou projevy nedostatku vitamínu D mírné a obtížně se specifikují. Určit, kolik v těle vitamínu D máme, dnes už nemusí být problém. Můžete podstoupit vyšetření hladiny vitamínu D v krvi díky balíčku Vitamín D: aby netrpělo srdce ani nálada. Jelikož má vitamín D vliv na resorpci vápníku a fosfátu, přispívá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Je významným činitelem pro udržení zdravých a silných kostí. Jeho vliv se dotýká i imunitního systému. Pokud bude váš organismus dlouhodobě bez dostatku vitamínu D, dochází k větší náchylnosti ke vzniku respiračních onemocnění či chřipce. Nedostatek vitamínu D může mít na svědomí změknutí kostí, u dětí se projevuje křivicí. Dochází k řídnutí kostí u dětí a i v dospělosti může vést ke vzniku osteoporózy. Může se projevovat i zvýšenou kazivostí zubů. Jeho nedostatek může mít dopad i na zdraví srdce a preventivně snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Vitamín D ovlivňuje i nervovou soustavu, funkce a vývoj mozku.
Předávkování vitamínem D
Pozornost je však nutné věnovat i možnému předávkování vitamínem D. I v tomto případě může dojít k předávkování, které má za následek zvýšenou hladinu vápníku a fosforu v organismu. Pokud je tento stav dlouhodobý, může dojít až k selhání ledvin. Slunečních paprsků se však bát nemusíte, samotné sluneční záření nevede k předávkování vitamínem D díky regulačním mechanismům.